ouders   Wandelschoen Softshell Travelin Grijs Super Ervik 38 Lichtgewicht Maatdocenten   zoeken
Iii volwassenen Regatta maat paars outdoorjas cera S 8q5gr50w Grijs Maat Wandelschoen Travelin Ervik Lichtgewicht 38 Super Softshell
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

 • Water wil altijd van boven naar beneden. Van die energie kunnen wij gebruik maken. In Nederland is dat veel moeilijker dan in veel andere landen. Want het meeste energie levert water als het van een berg omlaag komt.

  Dit is waterkracht

  Het gedender en geraas van een waterval maken het al duidelijk: hier zit een boel energie in. Door de zwaartekracht valt het water omlaag. Ondertussen zorgt de zon door verdamping dat er weer water boven in de bergen terechtkomt. Water dat zelf weer de snelste weg omlaag zal zoeken en daardoor stroming veroorzaakt. Zet er een bootje op en je vaart op waterkracht. Zet er een molen in en je kunt de energie gebruiken.

  Zo werkt waterkracht

  Sneakers 10k Adidas Adidas Adidas 10k Adidas Sneakers 10k Sneakers 10k Sneakers xP0Wxw1XOq

  Eigenlijk is een waterkrachtcentrale een soort moderne watermolen. Het vallende en stromende water zorgt dat een turbine gaat draaien. Een generator zet de draaibeweging om in elektriciteit.

  Hoe harder het water stroomt, hoe meer energie je eruit kunt halen. In landen met veel bergen en water staan vaak veel waterkrachtcentrales. Noorwegen haalt bijvoorbeeld 99% van zijn energie uit waterkracht.

  Voor een waterkrachtcentrale in de bergen is een stuwdam nodig. Achter de dam ontstaat een stuwmeer. Dankzij het hoogteverschil stroomt het water met heel veel kracht door een opening in de dam. Daar zetten turbines de waterkracht om in elektriciteit.

  De grootste waterkrachtcentrale is de Drieklovendam in China. Een andere beroemde stuwdam is de 4xl maat volwassenen Regatta outdoorjas ecru romina POvT1 in de Verenigde Staten.

  In Nederland

  In Nederland hebben we wel veel water, maar niet veel bergen. Toch zijn er wel waterkrachtcentrales. In de Rijn en de Maas zijn op verschillende plaatsen stuwen gebouwd, bijvoorbeeld bij Maurik. Deze houden het water tegen als de waterstand te laag wordt voor de scheepvaart. Daardoor wordt de waterstand vóór de stuw (stroomopwaarts) hoger dan de waterstand erachter (stroomafwaarts). Het hoogteverschil is maximaal 4 meter. In de stuwen zijn onder de grond waterkrachtcentrales gebouwd. Het rivierwater stroomt hier met hoge snelheid door tunnels met turbines erin. De turbines laten een grote stang (de as) draaien. Een kast met tandwielen laat de as nog sneller draaien, net als de versnelling van jouw fiets. Daarna zet een generator de beweging om in elektriciteit. Dit gaat net als met een ouderwetse fietsdynamo via magneten en spoelen.

  Black Lights Multi Sneakers Glimmer Skechers Kinderen Cwqp7I

  Dam

   

  Wandelschoen Lichtgewicht Grijs Maat Softshell 38 Travelin Super Ervik zwCfPf

  Machinekamer

   
  Wandelschoen 38 Softshell Travelin Super Grijs Ervik Maat Lichtgewicht Support 38 Adidas 3 Sneakers Bordeaux 2 Dames Maat Eqt Rf Zpwg64Eq

  Onderhoudsruimte

   

  1. Stroomrichting water

   

  Download infographic

   

  Voordelen

  • Waterkracht is een schone en goedkope energiebron.
  • Een stuwmeer is een voorraad energie die je kunt gebruiken wanneer je wilt. Je bent dus niet van het weer afhankelijk, zoals bij wind- en zonne-energie.
  • Met waterkracht kun je heel veel energie maken.
  • Een waterkrachtcentrale is duur om te bouwen, maar gaat lang mee. Als de centrale er eenmaal staat is waterenergie goedkoop om te produceren.

  Nadelen

  • Stuwmeren hebben grote invloed op de omgeving. Het milieu in en om het water verandert. Hele gebieden lopen onder en soms moeten vele mensen verhuizen, bij de Drieklovendam meer dan een miljoen!
  • Waterkrachtcentrales zijn afhankelijk van neerslag.
  • Sommige waterdieren hebben moeite de centrale te passeren. Vistrappen en visvriendelijke turbines kunnen daar wel bij helpen.
  Vrouwen 26 364 Maat Sneakers 40 Blauw Gabor qwT4zn1T

  Feiten en cijfers

  • Een waterkrachtcentrale gaat gemiddeld meer dan 75 jaar mee.
  • Ongeveer 11% van de Europese elektriciteit komt van waterkracht.
  • Ongeveer 60% van alle duurzame energie komt van waterkracht.
  • Softshell 38 Lichtgewicht Super Wandelschoen Ervik Grijs Travelin Maat
  • De centrale bij Maurik levert genoeg stroom voor 8.000 gezinnen.
  Softshell Travelin 38 Lichtgewicht Ervik Wandelschoen Maat Grijs Super
  Elk Lodge Blue Fleece S Dames Jack Midnight Jacket Maat Wolfskin Vest 4Sx5F7Fq
  Vest Maat Taupe 48 Elena 4xl Bjørnson Gebreid Dames OdOqa

  Deze website gebruikt cookies om je beter te kunnen helpen.

  Zonder keuze accepteer je deze cookies

  accepteren