[Haakpatroon] Bobbelsteek beanie

Mirjam
16 september 2017

Toen ik bezig was met de overgang van mijn oude blog naar dit blog, maakte ik een haakpatroon voor een beanie. Ik had namelijk de Bobble stich infinity scarf van Happy in Red gemaakt (niet geblogd) en prompt bestelde mijn moeder ‘een muts in dezelfde kleuren met die steek’. Ok… Ik ging opzoek naar een beanie die gehaakt was met de bobbelsteek, maar kon er nergens een vinden. Intussen heb ik al wat ‘gewone’ mutsjes gehaakt en weet nu wel hoe het zit met cirkels haken en meerderen en zo… Dus ik ging aan de slag. Ik maakte eerst een testversie met restjes (die onmiddellijk in beslag werd genomen door Z) en ging vervolgens ‘voor het echt’. Ik maakte foto’s van iedere stap. Omdat ik zelf geen patroon kon vinden, besloot ik er een blogpost aan te weiden… Maar eer dit blog online ging werd het voorjaar. Nu niet echt de tijd om een muts te gaan haken dacht ik. Daarom stelde ik deze post uit tot een beter moment: mijn verjaardag 16 september. Het eind van de zomer, het wordt al kouder,  de eerste herfststorm hebben we al achter de rug.  Ja, een ideaal moment om een muts te haken 🙂 Én zo kan ik eens iets weggeven op m’n verjaardag 😉

Wat heb je nodig?

– 2 bollen stonewashed XL Grijs, 1 bol stonewashed XL Red Jasper (in totaal 225 meter garen)
– Haaknaald nr 5
– Kleine schaar
– Stopnaald
– Steekmarkeerder

Tijdens dit patroon maak je gebruik van de Bobbelsteek (bst). Zoals gezegd haakte ik eerst de Infinity Scarf van Happy in Red, waar ik deze steek leerde. Esther legt hem in haar (gratis) patroon ook uit. Hierbij de uitleg in mijn eigen woorden:

Kort samengevat haak je drie stokjes samen, gevolgd door een losse.

De lange versie: Sla de draad om je naald. Steek je naald door de volgende steek. Sla de draad weer om je naald en haal de lus op. Je hebt nu drie steken op je naald. Sla de draad om je naald en haal door de eerste twee lussen op je naald. Je hebt nu twee lussen op je naald. Sla de draad om je naald. Steek je naald door de volgende steek. Sla de draad weer om je naald en haal de lus op. Je hebt nu vier lussen op je naald. Sla de draad om je naald en haal door de eerste twee lussen op je naald. Je hebt nu drie lussen op je naald.  Sla de draad om je naald. Steek je naald door de volgende steek. Sla de draad weer om je naald en haal de lus op. Je hebt nu vijf lussen op je naald. Sla de draad om je naald en haal door de eerste twee lussen op je naald. Je hebt nu vier lussen op je naald. Sla de draad om je naald en haal de draad door alle lussen op je naald. Je hebt weer een lus op je naald, haak nu nog een losse en de bobbelsteek is klaar.

In deze foto wordt de derde bobbelsteek van de toer gehaakt.

De overige steken:

– Losse (l)
– Vaste (v)
– Halve vaste (hv)
– Krabsteek (ks)

Ok. Daar gaan we…

Begin met een magische ring of haak drie lossen tot een cirkel.

Rij 1: Haak drie l, haak deze samen met de volgende twee stokjes, haak een l.

*haak drie stokjes samen, haak een losse (dit is een bobbelsteek)* Herhaal ** vier keer. Eindig met een halve vaste in de losse ruimte tussen de eerste twee bst. Je hebt nu zes bst.

Rij 2: Haak drie l, haak deze samen met de volgende twee stokjes, haak een l, haak een bst (drie st samen + één l) in dezelfde losse ruimte.

*  haak twee bst in de volgende losse ruimte* herhaal * * nog vier keer. Eindig met een halve vaste in de losse ruimte tussen de eerste twee bst. 12 bst.

Rij 3: Haak drie l, haak deze samen met de volgende twee stokjes, haak een l, haak een bst in dezelfde losse ruimte.

*  haak een bst in de volgende losse ruimte, haak twee bst in de volgende losse ruimte* herhaal * * nog vier keer. Eindig met een halve vaste in de losse ruimte tussen de eerste twee bst. 18 bst.

Rij 4: Haak drie l, haak deze samen met de volgende twee stokjes, haak een l, haak een bst in dezelfde losse ruimte.

*  haak een bst in de volgende twee losse ruimten, haak twee bst in de volgende losse ruimte* herhaal * * nog vier keer. Eindig met een halve vaste in de losse ruimte tussen de eerste twee bst. 24 bst.

Rij 5: Haak drie l, haak deze samen met de volgende twee stokjes, haak een l, haak een bst in dezelfde losse ruimte.

*  haak een bst in de volgende drie losse ruimten, haak twee bst in de volgende losse ruimte* herhaal * * nog vier keer. Eindig met een halve vaste in de losse ruimte tussen de eerste twee bst. 30 bst.

Rij 6: Haak drie l, haak deze samen met de volgende twee stokjes, haak een l, haak een bst in dezelfde losse ruimte.

*  haak een bst in de volgende vier losse ruimten, haak twee bst in de volgende losse ruimte* herhaal * * nog vier keer. Eindig met een halve vaste in de losse ruimte tussen de eerste twee bst. 36 bst.

Rij 7 t/m 12: Haak drie l, haak deze samen met de volgende twee stokjes, haak een l, haak een bst in elke losse ruimte. Eindig met een halve vaste in de losse ruimte tussen de eerste twee bst. 36 bst.

Hecht af.

Rij 13 t/m 18: Hecht een nieuwe kleur aan. Haak een l. Markeer de eerste steek met een steekmarkeerder. Haak een vaste in elk cluster van drie samengehaakte stokjes, haak een vaste in elke losse ruimte. Haak zes toeren in een spiraal rond. Markeer bij elke toer de eerste steek. Hecht af.

Rij 19: Haak een l. Werk de rand af met een krabsteek.

Hoe moet de krabsteek? Nou, eigenlijk is het een vaste die je achterstevoren haakt. Dus… ben je rechtshandig, dan steek je de naald in de steek rechts van je naald, haal de draad over de naald en haal de lus op door de steek. Haal de draad weer over de naald en trek deze door de lus op je naald. Hier vind je een video waar het in uitgelegd wordt. Deze is wel Engelstalig, maar de beelden zijn ook erg duidelijk. Als het de eerste keer is dat je de krabsteek haakt zal het even onwennig en ongemakkelijk zijn, maar als je eenmaal op gang bent moet t wel lukken…

Werk de draad(jes) weg. En bewonder je resultaat! (En haak nog de Bobble stitch Infinity Scarf van Happy in Red om je wintergarderobe compleet te maken 😉 )

Dit was mijn eerste haakpatroon. Ik hoop dat hij duidelijk is. Heb je ‘m gemaakt en/of heb je vragen, laat het me weten door een reactie achter te laten.

Dit patroon is gratis, downloaden en afdrukken alleen voor persoonlijk gebruik.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *