Binnen de lijntjes kleuren

Mirjam
22 februari 2018

De juf zei het al bij het eerste kennismakingsgesprek in groep 2. S zat nog maar een paar weken bij haar in de klas, maar ze had het al door. “Als je hem een opdracht geeft voert hij gewoon uit wat hij in zijn hoofd heeft. En dat is niet altijd wat de opdracht is.” Soms is dat helemaal niet erg en mag hij zijn fantasie de vrije loop laten gaan. Maar in groep 2 moet je toch ook wel eens gewoon de opdracht volgen. Maar als hij wat anders in zijn hoofd heeft….

Volgende week moet ik met S naar het consultatiebureau. De 6-jaar-check. Ik weet wat ‘m te wachten staat, dat is het voordeel van de tweede. Ter voorbereiding op de check moet S twee opdrachten uitvoeren. 1 Teken een poppetje. 2 Teken je lievelingseten. O, ja, het liefst met kleurpotloden. Ik begin maar met opdracht 1.

“S ik heb een opdracht voor je. Pak de kleurpotloden maar.” Hij is enthousiast, want knutselen en kleuren doet hij graag. “Kijk. Teken hier in het vakje maar een poppetje.” zeg ik. Ik laat hem zijn gang gaan en loop naar de keuken.

“Moet dat poppetje armen hebben, mama?” In mijn hoofd verschijnt een plaatje van een getekend poppetje zonder armen. Ik hoor de jeugdverpleegkundige haar conclusie al trekken. Oh. Hij tekent poppetjes zonder armen. “Euh, ja doe maar wel S.”

“Ok…”

“Mag ik ook alleen een hoofd tekenen?” Weer zie ik dat misprijzende gezicht van de jeugdverpleegkundige voor me. “Teken alsjeblieft maar een gewoon poppetje. Dat lukt wel toch?”

“Ok…”

“Ik ben klaar mama! Ik heb een eenoog Minion getekend!”

Nee! Ik visualiseer meteen één of ander geel poppetje met één oog. En dat terwijl S best ‘gewone’ poppetjes kan tekenen. Maar ik heb geen zin meer om hem nog binnen de lijntjes te laten kleuren. Dan maar gezeur op het consultatiebureau. Ik heb het er voor over. Mijn eigenzinnige mannetje met zijn rijke fantasie. “Is goed hoor” zeg ik tegen hem en loop naar hem toe om het resultaat te bewonderen.

Als ik bij hem sta zie ik een keurig poppetje. Met een hoofd, lijf, twee armen, twee benen, twee ogen een neus, mond zelfs een navel! Wel helemaal in het blauw. Dat wel. Maar verder heeft hij keurig binnen de lijntjes gekleurd. Laat dat consultatiebureau maar komen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *