[Recept] Smiley koekjes

Mirjam
6 april 2018

Z wordt al weer 9 jaar! Wat vliegt de tijd. Bij jarig zijn hoort (onder andere) trakteren op school. En wat ze wilde trakteren wist ze dit jaar heel goed. Smiley koekjes. De ogen van M&M’s en de mond van zo’n ‘rode soort van dropveter’. Het voordeel van bijna-9-jarige-kinderen is dat je ze zelf ook eens aan het werk kan zetten, dus dat deed ik. Mevrouw maakte zelf het deeg voor de koekjes en hielp met met maken van het glazuur. Omdat ik geen recept had en wilde weten of ons idee ging werken en te eten was, maakten we eerst een proefversie. Daar klaagt niemand over.  De koekjes waren heerlijk. En omdat ik geen recept had, deel ik het hier.

Je hebt nodig:

Voor ongeveer 20 koekjes:

– 125 gram boter
– 250 gram bloem (plus wat extra om je werkblad en deegroller mee te bestuiven)
– snufje zout
– 125 gram witte basterdsuiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 1 ei

Voor het glazuur:

Let op! Gebruik alle ingrediënten op kamertemperatuur om schiften te voorkomen.

– 90 gram witte chocolade (ik gebruikte een reep van Tony’s Chocolonley
– 40 gram ongezouten roomboter
– 55 gram poedersuiker
– 3 eetlepels slagroom (nog niet geklopt)
– gele kleurstof voor voedsel

Als versiering
– M&M’s of smarties
– Aardbeiveters in  kleinere stukjes geknipt

Keukengerei
– Beslagkom
– Zeef
– Deegroller
– Garde
– Bakpapier

De koekjes

Snijd de boter in stukjes en zet het even terug in de koelkast. Zeef boven een beslagkom de bloem, het zout, de witte basterdsuiker en de vanillesuiker. Doe hier de stukjes boter bij en snijd ze in nog kleinere stukjes. Meng hier het ei door. Kneed met koude handen het deeg zo snel mogelijk tot een bal. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een plak van zo’n 5mm dik. Steek hier rondjes uit met een doorsnede van zo’n 5,5 cm. Leg bakpapier op een bakplaat en leg de rondjes hier op. Houd wat ruimte vrij tussen de rondjes.

Bak de koekjes 20 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn. Laat de koekjes goed afkoelen.

Het glazuur

Breek de chocolade in kleine stukjes en snijd de boter in stukjes. Smelt de boter en chocolade samen au bain marie in een pan. Klop intussen de slagroom half stijf en zet apart. Zet de pan met chocolade op het aanrecht en klop met een garde beetje bij beetje de poedersuiker hierdoor. Klop vervolgens de slagroom door dit mengsel. Druppel een beetje kleurstof in het glazuur en roer goed door. Herhaal dit tot het glazuur de gewenste kleur heeft. Let op dat je niet te veel kleurstof gebruikt, op de verpakking staat hoeveel je kan gebruiken.

De smiley

Leg een bakpapier op een plaat klaar. Doop de koekjes een voor een in het glazuur en leg ze op de plaat. Maak hier meteen een gezichtje op van de M&M’s en sliertjes.

Laat het glazuur hard worden.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *