[Tutorial] Kruikenzak maken

Mirjam
27 maart 2017

Op  mijn vorige blog liet ik al eens een kruikenzak zien. Deze heb ik daarna vaker gemaakt als kraamcadeau. Hij is snel gemaakt en het is een leuk, praktisch cadeau. Een kruikenzak komt altijd van pas.

Deze kruikenzak is voor een ‘klassieke’, metalen kruik. Zo één die je in de wieg bij de baby legt. Je koopt ze bijvoorbeeld bij de HEMA. Dit is een ideaal recycle project. Je kan bijvoorbeeld een oude handdoek gebruiken voor de binnenkant. Veel stof heb je niet nodig.

Dit heb je nodig:

– 2 lappen stof van 30 x 37 cm. Je kan allerlei soorten stof gebruiken. Meestal is één van de twee (meestal de binnenkant) gemaakt van badstof. Zorg er voor dat de zak dik genoeg is, zodat de baby zich niet aan de kruik kan branden, maar dun genoeg, zodat er wel warmte wordt doorgegeven. In deze tutorial gebruik ik tricot voor de buitenkant en badstof voor de binnenkant.

– 35 cm biaisband

– 50 cm lint

Zo maak je de zak:

  1. Vouw het lint doormidden (als je een lint met een ‘goede’ en ‘verkeerde’ kant gebruikt, vouw dan de goede kanten op elkaar) en leg deze op de rand van de stof voor de buitenzak, op ongeveer 5 cm van de bovenrand, aan de goede kant.
  2. Vouw de stof in de lengte doormidden, met de goede kanten op elkaar.
  3. Stik de zijkant en onderkant dicht.
  4. Als je een label wilt gebruiken, kan je deze in de binnenzak plaatsen, het zelfde als het lint in de buitenzak. Maar plaats deze op zo’n 2 a 3 cm vanaf de bovenkant.
  5. Vouw de stof voor de binnenzak in de lengte doormidden, met de goede kanten op elkaar.
  6. Stik de zijnaad en de onderkant dicht.
  7. Plaats de zakken in elkaar, met de verkeerde kanten en de zijnaden tegen elkaar.
  8. Stik eventueel de beide zakken bovenin vast, met een naadwaarde van ongeveer 0,5 cm.
  9. Naai nu de biaisband over de bovenkant van de zak. Hoe je biaisband vastnaait, zie kan je hier lezen.

Schuif de kruik in de kruikenzak en bewonder het resultaat.

NB. Volg altijd de instructies voor vullen en plaatsen die op de kruik staan (of die de kraamverzorgster je geeft)! Let op dat de kruik niet lekt en dat de baby zich niet kan branden aan de kruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *